Odkar študiram v drugem mestu, se za vikende zelo veselim prihoda domov.

Še celo opravljanje raznih gospodinjskih opravil skupaj s starši sedaj cenim dosti bolj kot včasih. 

Prejšnji vikend sem tako spet šla z mamo in očetom po klasičnih nakupih hrane za naslednji teden. 

Na oddelku z hladilniki sem s police vzela navadno margarino, oče pa me je ustavil in v voziček odložil posebno margarino, katere embalaža obljublja, da z uživanjem tega izdelka vidno znižate nivo holesterola. 

Seveda je za dva evra dražja od navadne. »Ah ti potrošniški triki«, zavzdihne mama.  

Tudi oče dvomi, na poti domov me vpraša:»Ej, pa ti misliš,da ta hrana za zniževanje holesterola res deluje?«

Verjamem da si podobno vprašanje zastavlja tudi marsikdo od vas.

Lahko zgolj z spremembo prehrane drastično zmanjšamo nivo slabega holesterola v telesu? 

Sama nisem najbolj pristaš pretiranega jemanja zdravil. Vsaj dokler to res ni nujno potrebno.  

Težave s svojim zdravjem rajši rešujem po naravni poti, z uravnoteženo prehrano in telesno aktivnostjo.

Če tudi vi delite moje mnenje, imate srečo. Marsikaj lahko proti holesterolu res naredite zgolj s spremembo prehrane. Povedala vam bom, kar sem prejšnji vikend povedala tudi staršema. 

Preden se pogovorimo o vplivu prehrane na nivo holesterola, pa moramo kakšno reči na temo tega, kaj holesterol sploh je, saj se dandanes o holesterolu pojavljajo takšne in drugačne informacije, mnoge so tudi napačne.  

Holesterol ima v splošnem negativno konotacijo, pa vendar je to snov, ki jo naše telo nujno potrebuje za pravilno delovanje. 

Vaše telo uporablja holesterol za izgradnjo hormonov, vitamina D in za podporo prebave. 

Potrebno je vedeti, kako naše telo sploh dobi holesterol. 

Del holesterola proizvajajo vaša jetra sama – okrog 75%. Ta vrednost je dovolj velika, da lahko naravno proizveden holesterol zadostno opravi vse svoje koristne naloge v telesu. 

Vendar pa naše telo dobiva holesterol tudi od drugod – okrog 25% ga vnesemo s hrano. Tukaj se torej pojavi problem.

Če jeste prevečživil, bogatih z holesterolom, se lahko nivo holesterola v vašem telesu poviša.

Vendar pa vemo, da ni vsak holesterol »slab holesterol«, kajne? 

Kako je torej s tem? 

Tukaj moramo razumeti nekaj pojmov. 

Holesterol je v našem telesu vezan v lipoproteine. Lipoproteini so molekule, ki so zmes proteinov in maščob.

Ločimo lipoproteine z visoko gostoto (HDL), ki jih enačimo z izrazom »slab holesterol«in lipoproteine z nizko gostoto (LDL) ali »dober holesterol«. 

Razlika med njimi je v tem, da je »dober holesterol« tisti, ki potuje do jeter, od koder se potem izloči iz telesa, »slab holesterol«pa potuje po arterijah v  telo in se lahko začne na stenah žil nalagati.

Ko se ga na stenah žil nakopiči preveč, se pojavi arterioskleroza, ki je nevarna, saj poveča možnosti za nastanek krvnega strdka in posledično infarkta. 

Prav tako zamašene žile zmanjšajo dovod kisika do možganov in ostalih organov. 

Zato je potrebno, da po najboljših močeh poskušamo skrbeti za normalen nivo holesterola v krvi. Ena izmed stvari, ki močno pripomorejo k temu je zdrava prehrana. 

Kakšen vpliv torej ima prehrana? 

Pomembno je, da v svoj jedilnik vključiteživila, ki vsebujejo nizke vrednosti holesterola. Ena izmed možnosti je, da se vključite v tako imenovano »nizko-holesterolno dieto«. 

Številne novejše študije potrjujejo, da je za znižanje nivoja holesterola najboljši kombiniran pristop oz. kombinirana dieta, ki jo je razvil David AJ Jenkins v Torontu.

Ideja diete je, da v svoj režim prehranjevanja hkrati vključite večpristopov, ki vsi znižujejo nivo holesterola v telesu. 

Po podatkih iz študije izvedene leta 2011, so sodelujoči po 6 mesečni kombinirani dieti zmanjšali nivo »slabega holesterola«v telesu za 13%. 

Nekatera hrana pa deluje tako, da aktivno zavira re-absorbcijo holesterola v telo. Najpomembnejši je oves.

Oves vsebuje vlakno imenovano betaglukan. 

Ko holesterol vstopi v prebavni trakt iz hrane, se ga del re-absorbira v kri. 

Betaglukan deluje tako, da zavira to re-absorbcijo v kri. Tako se več»slabega holesterola«iz telesa kar izloči. 

Novejše študije so pokazale, da lahko z pravilno dieto zasnovano na uživanju ovsenih živil znižate nivo holesterola za 8-23%.

Odgovor je torej, da lahko z pravilno prehrano za svoje telo storite marsikaj, še posebej če jo kombinirate s telesno aktivnostjo.

Po vsem povedanem se še moja mama strinja, da je očetova posebna margarina vredna tista dva evra več.