Na moji steni doma visita dve veliki medicinski sliki. Na eni so prikazane kosti lobanje. Druga pa prikazuje velikega metulja s čudovitimi modrimi krili. Marsikomu ni jasno, kaj imata sliki skupnega oziroma zakaj bi bil metulj povezan z medicino. Jaz pa se vsakič, ko ga pogledam, spomnim na ščitnico! Ščitnica je žleza, ki leži v vratu, pred grlom, in je čudovite metuljčkaste oblike. Ta metuljček je še kako pomemben! Izloča namreč dva zelo pomembna ščitnična hormona, ki nadzirata veliko pomembnih procesov v vašem telesu. Včasih pa metuljček ne deluje dobro. To se dogaja predvsem ženskam in povzroča spremembe povsod po telesu. Prvi simptomi se prikradejo prav potihem in počasi. Morda sploh ne opazite, da vam v zadnjem času manjka energije. Morda pripišete novonastalo utrujenost stresni službi ali prepiru s partnerjem.  Preden se sploh zaveste, se pokažejo še drugi simptomi. Močne menstrucije, zaprtost, hripav glas, bolečine v mišicah, občutljivost na mraz, pridobivanje telesne teže…

Pridobivanje telesne teže. 

Prav to zadnje lahko zelo obremenjuje mnoge gospe, ki še vedno zdravo jejo in se veliko gibajo, kilogrami na tehtnici pa iz neznanega razloga kar rastejo!  Pa vendar ta razlog ni tako neznan! 

Vsi vemo, da telo za gibanje porablja energijo in izgoreva kalorije. Več kot športate in ste fizično aktivni, več energije porabi vaše telo. Slednje porablja energijo tudi, kadar na videz miruje. Tudi v tem času namreč vaše srce brez prestanka utripa. Vaš prsni koš se premika in omogoča dihanje. Vaši možgani ves čas nadzorujejo dogajanje v telesu in razmišljajo. Poleg tega se vzdržujejo: stalna telesna temperatura, delovanje notranjih organov in mišični tonus. Energiji, ki je potrebna za vzdrževanje teh osnovnih življenjskih procesov, rečemo bazalni metabolizem. 

Nanj v prvi vrsti vplivajo ščitnični hormoni. 

Kdor ima preveč ščitničnih hormonov (hipertiroidizem), ima tudi visok bazalni metabolizem in v tem primeru njegovo telo za svoje osnovne potrebe porabi veliko energije. 

Če pa imate premalo ščitničnih hormonov (hipotiroidizem), je stanje ravno obratno. Vaš bazalni metabolizem je nizek in vaše telo porablja zelo malo energije. Lahko bi rekli, da se v vašem telesu vse nekoliko upočasni! Zato ste lahko utrujeni in morda tudi pozabljivi. 

Ker telo slabše vzdržuje telesno temperaturo, ste lahko bolj občutljivi na mraz in vas hitro zazebe. Ker se upočasni tudi črevo, vas lahko moti zaprtje. Ta znižan bazalni metabolizem je tudi glavni vzrok pridobivanja telesne teže. 

Če v telo s hrano vnašate enako kalorij kot prej in se tudi gibate približno enako, vaše telo pa zaradi znižanega bazalnega metabolizma porabi manj energije, vam ostane presežek kalorij. Te potem prispevajo k telesni teži. Nekateri pridobivajo na teži tudi zaradi posrednih posledic nedelovanja ščitničnega hormona. Če se zaradi premalo hormona ves čas počutite utrujeni in brez energije, je tudi sicer težje vzeti zdravje v svoje roke. Manj je veselja za sprehode ali hojo v hribe in tudi to lahko pripelje do kakšnega dodatnega kilograma. 

Kako si lahko torej pri tem pomagate? 

Raziskave kažejo, da se teža normalizira, ko se tudi vrednost hormonov v telesu normalizira. 

Za vas je torej prvi korak to, da skupaj s svojim zdravnikom najdeta režim zdravljenja, ki vam bo ustrezal in ki se ga boste lahko držali! Sploh v začetku zdravljenja lahko traja nekaj časa, da z zdravnikom najdete pravo dozo zdravila, s katero se boste dobro počutili in s katero se vam bodo simptomi popravili. Spremembe v odmerku potrebujejo nekaj tednov, da se odrazijo tudi na vrednosti hormona v telesu. Zato zna tudi trajati nekaj tednov, da se te spremembe odrazijo v vaši telesni teži. 

Včasih se tudi zgodi, da se teža ne spremeni bistveno, tudi, če je vrednost ščitničnih hormonov ob zdravljenju dobra. Razlog za to je, da se hipotiroidizem in z njim zvišana teža razvijeta počasi, preko daljše dobe. Taki kilogrami so bolj odporni in jih je težje izgubiti. Če tudi ob ustaljeni terapiji s svojo težo niste zadovoljni, lahko razmislite še o spremembi diete ali fizične aktivnosti. Vsekakor pa se velja pred takšnimi spremembami najprej pogovoriti s svojim zdravnikom. Ker ta najbolje pozna vaše stanje, vam bo znal tudi najbolje svetovati in poskrbeti, da boste ostali zdravi! 

Lahko pav svoj vsakdan vnesete majhne spremembe. 

Izberete lahko na primer stopnice namesto dvigala, greste v službo s kolesom ali peš, se čez dan nekajkrat raztegnete. To ne bo koristilo le vaši ščitnici, temveč tudi siceršnjemu počutju in zdravju!