Z zdravo in uravnoteženo prehrano boste poskrbeli za zdravje svoje ščitnice in tudi vseh ostalih organov v telesu, saj boste v telo vnesli vsa pomembna hranila za njihovo normalno funkcioniranje. 

Edina vira naravno prisotnega joda sta za ljudi pitna voda in hrana. Jod v hrani nastopa v mineralni obliki jodidov in/ali jodatov. Vsebnost joda v hrani in v dnevni prehrani je odvisna od geoloških pogojev pridelave in načina prehranjevanja. S hrano zaužita jodid in jodat se hitro absorbirata.

Absorpcija prehransko vnešenega joda se zmanjša ob hkratnem uživanju določenih vrst zelenjave, kot so npr.: brstični ohrovt, cvetača, brokoli, zelje, ohrovt, koleraba, repa, koruza, bambusovi vršički, arašidi, orehi, sladki krompir. Soja, sicer preko drugačnega mehanizma, prav tako inhibira absorpcijo joda. Podobno znižanje absorpcije je opaziti pri onesnaženju pitne vode s huminskimi snovmi in pri pomanjkanju vitamina A in mineralov selena, cinka, bakra, železa ter vanadija. Tudi procesiranje živil zmanjša vsebnost joda v hrani: cvrtje za 20%, pečenje za 23% in kuhanje za 58%.

Količina joda v hrani je odvisna od količine joda v zemlji, načina pridelave, vrste, letnega časa ipd., zato so vrednosti v tabeli zgolj orientacijske. Bele ribe vsebujejo večje količine joda kot mastne ribe. Kravje mleko, pomolzeno pozimi (21 µg/ 100g) ima večjo vsebnost joda kot mleko, pomolzeno poleti (9 µg).

Ker se z zemeljske površine spira v morje, se največ joda naravno akumulira v morskih organizmih (morskih algah, školjkah, ribah). 

Morska hrana

Manjše, skoraj zanemarljive količine, ga vsrkajo vase rastline, ki pa se potem akumulirajo v mleku in drobovini živali, ki se hranijo z njimi. Zato so med viri joda tudi mleko in mlečni proizvodi ter drobovina govedi.

Tabela 2: Vsebnost joda v 100g nekaterih živil (OPKP, 2016).

ŽiviloJodµg/ 100 g%PDV
kozice13087 %
oslič11073 %
školjke10167 %
tuna5033 %
losos3423 %
jajce96 %
brusnice53 %
sir Mocarela43 %
poltrdi sir42 %
postrv42 %
polnomastni jogurt42 %
jagode32 %
polnomastno mleko32 %

Opomba: %PDV: delež priporočenega dnevnega vnosa je izračunan za odraslo osebo