Včeraj sva šli z mamo v griče. Tako po navadi združiva gibanje in čas za pogovor. Na vrhu sva si odpočili, občudovali razgled in se pogovarjali. Ker ve, da dosti pišem o sladkorni bolezni, je želela, da ji povem kaj več tudi o tem. Ko sem ji na koncu od a do ž razložila princip delovanja bolezni in zakaj do nje pride, me je vprašala:
‘’Dobro. Ampak kako pa zdaj izvem, če jo imam ali ne…?’’
In res. 

Prvo je treba sladkorno bolezen poznati, jo razumeti in vedeti, kako nastane. Takoj zatem pa nas zanima, kako se prepričati, ali bolezen pravzaprav imamo ali ne.
Če ste se tudi vi že kdaj vprašali isto, potem berite dalje…

Dejstvo, za katerega želim, da si ga dobro zapomnite, je naslednje:

Sladkorna bolezen se ne pojavi takrat, ko se pojavijo zunanji znaki, pač pa ŽE PREJ.

To je, ko imamo kronično zvišan krvni sladkor. Zvišan krvni sladkor pomeni vsaka vrednost nad 7,0 na tešče (tudi 11,1 ali več, če merimo naključno kadarkoli čez dan). To je meja za sladkorno bolezen. Povišan krvni sladkor je namreč nevaren zato, ker povzroča poškodbe mnogih organskih sistemov v telesu – srce in ožilje, živčevje, ledvice, čutila, itd.

Na primer…

Eden izmed najpomembnejših sistemov, ki jih povišan krvni sladkor lahko prizadene, je žilje. Pri vrednosti krvnega sladkorja 7,0 ali več na tešče se poškodbe žilja že pričnejo, čeprav zunanjih vidnih znakov še ni.

Če znakov ni, to še ne pomeni, da ni sladkorne bolezni!

Vemo, da se bolezen prej razvije, če smo predebeli, če nezdravo živimo, če so bolezen imeli naši predniki, ter seveda s starostjo. Tem dejavnikom pravimo tudi dejavniki tveganja. Po teh dejavnikih lahko v grobem sklepamo, kako ogroženi smo, da bolezen dobimo.

Vendar pozor. To niso merila za določanje sladkorne bolezni.
Sladkorno bolezen se pravilno dokaže samo z visokimi vrednostmi krvnega sladkorja.

Kako torej zanesljivo izveste, ali je vaš krvni sladkor povišan?

To naredite pri zdravniku z diagnostičnimi testi za merjenje krvnega sladkorja. Prave rezultate dajo le laboratorijski testi, zato merjenje krvnega sladkorja z merilniki za domačo uporabo prav tako ni ustrezno. Pri nas je praksa taka, da se na preventivni pregled povabi osebe, ki so bolj ogrožene za nastanek bolezni (zaradi razlogov kot so debelost, starost, itd.). V Sloveniji je sladkorna bolezen v porastu, veliko sladkornih bolnikov pa sploh še ni odkritih.

Značilni simptomi so pogosto uriniranje, utrujenost, izguba teže in zamegljen vid. Zato je prav, da v kolikor sumite na možnost bolezni, pri zdravniku sami zaprosite za test krvnega sladkorja, ki je brezplačen.

Še boljše je, da pregled opravite že preventivno, tudi če ne kažete nobenih simptomov. Vedno tudi vprašajte, kaj pomenijo vaše vrednosti.

… Krvni sladkor je povišan, vrednosti izvida so bile previsoke. Kaj pa sedaj?

Zdravnik vas bo povabil na ponovno testiranje, običajno čez nekaj dni. Če bo vas krvni sladkor povišan tudi na drugem testiranju, je sladkorna bolezen dokazana.

Zagotovo je to novica, ki se je vsi bojimo, kajne…
Mi boste verjeli, če vam povem, da obstaja še hujša situacija?

To je, da sladkorno bolezen imamo, vendar je ne diagnosticiramo. 
Najnevarnejše je namreč zanikanje in upiranje diagnozi sladkorne bolezni.

To se pogosto dogaja, če je človeka sram, se bolezni boji ali se z njo noče sprijazniti. A sladkorna bolezen je tiha ubijalka, ki lahko v našem telesu tudi več let ustvarja ogromen nered, preden se pokaže navzven. Zato se je treba čim prej soočiti in ukrepati. Toda nikar v obup. Z malo truda in prizadevanja se tudi s sladkorno boleznijo da dobro živeti. Ne glede na to, ali bolezen že imate ali ne, pa je zdrav način življenja daleč najboljše zdravilo na trgu. Tu pridete na vrsto vi.

Vaše zdravje je v vaših rokah…in nogah. 

Gibajte se in bodite aktivni, še posebej če je vaš življenjski slog bolj kot ne sedeč. Jejte zdravo ter večkrat in po malem.

Naj bo sladko vaše življenje in ne vaša kri.

Vaš dietetik,
Cvetanka