Splošni nasveti za izogibanje demencam so že dolgo znani. Pomembna je zdrava prehrana in telesna aktivnost. Pomaga tudi odpoved kajenju in prekomernemu uživanju alkohola. 

Velik rizični faktor je tudi previsok pritisk in previsok holesterol. Seveda lahko tudi ta dva znižate s telesno aktivnostjo in zdravim življenjskim slogom. Pomembno pa je tudi, da upoštevate nasvete svojega zdravnika, ki vam bo svetoval, kako se najbolje spopasti s tema dvema težavama. 

Toda bolj kot se znanost in medicina razvijata, več vemo tudi o demencah. Čeprav jih še ne znamo pozdraviti, vemo vse več o tem, kako jih preprečiti. Ena zadnjih najdb je prav zanimiva in lahko tudi vam pomaga, da se boste uspešno izognili demenci. 

Novi dokazi namreč pravijo, da imajo ljudje, ki govorijo dva jezika, manj možnosti za demenco in se z njo bolje spopadajo! 

Ta raziskava je pokazala take rezultate prav za najpogostejše vrste demenc, Alzheimerjevo in vaskularno. Raziskava je pokazala celo, da se demenca pri ljudeh, ki govorijo dva jezika, v povprečju pokaže skoraj pet let kasneje kot pri tistih, ki govorijo le en jezik. Pa tudi ko se demenca enkrat pokaže, poteka počasneje in se ti ljudje z njo lažje spopadejo.

Zakaj je temu tako? 

Vaši možgani so kot mišica, v smislu, da jih je treba redno krepiti in vaditi. Pri možganih to naredimo z ustvarjanjem novih povezav med možganskimi celicami. Ljudje, ki govorijo več kot en jezik, to redno delajo! Njihovi možgani se morajo namreč pogosto odločati med različnimi besedami, ki jih imajo v glavi, prepoznati, katera spada h kateremu jeziku, v kateri situaciji uporabiti katero …

Dobra novica je, da prednosti, ki jih za možgane prinese drugi jezik, nikakor niso omejene le na tiste, ki dva jezika govorijo že od otroštva. Kadarkoli v življenju ljudje začnejo z učenjem, jim to prinese korist. Bolj kot postajajo vešči v jeziku, večje so koristi. Največ pa jih je, če oba jezika prakticirajo vsakodnevno.

Morda se vam vse to sliši čisto pretežko in se sprašujete, kje naj bi le našli čas za drugi jezik. Pa se pogosto sploh ne zavedamo, kako dvojezični smo že po naravi! Evropska študija kaže, da več kot 90 % Slovencev govori vsaj en tuji jezik, kar nas postavi v sam vrh v Evropski uniji.

Čeprav morda vsak dan komunicirate izključno v slovenščini, ste tujim jezikom izpostavljeni ves čas! Ko se peljete v službo, je glasba na radiu v angleščini, pa tudi večina filmov je takih. Poleti na hrvaški obali slišite tudi ta jezik. Marsikdo govori še nemško ali katerega od drugih jezikov bivše Jugoslavije.

Kaj pa, če učenje novega jezika ali vaja že naučenega ni za vas? Lahko se naučite tudi igrati inštrument. Tudi to učenje zaposli možgane in v njih ustvari nove povezave. Naučite se brati note in jih povezati v glasbo. Naučite se tudi izvajati nove gibe, predvsem natančne male gibe, ki so za možgane izziv. Tako tudi z igranjem inštrumenta zaposlite in trenirate možgane. 

Morda pa vas bolj mika učenje plesa ali kakšna druga vadba. Vsekakor! Karkoli novega se naučite, bo okrepilo vaše možgane! Tudi to seveda ni za vsakogar, saj učenje takih spretnosti zahteva precej časa. 

Toda na srečo obstaja še mnogo kratkočasnih dejavnosti, ki trenirajo možgane! Rešujete lahko križanke in uganke, pišete v dnevnik, berete knjige in članke, rešujete matematične uganke, kartate in igrate družabne igre. 

Tudi ohranjanje prijateljstev in pogovor z bližnjimi pomaga v boju proti demenci! Natrenirajte torej svoje možgane in v boj!

Vaš dietetik,
Slavjanka