Človek bi si mislil, da bomo z razvojem jedli vedno bolj zdravo, da se bomo vedno večgibali …
A resnica je drugačna. Živimo v času, ko je hrana vedno bolj predelana in zaradi tega vedno bolj osiromašena; vedno več je sedenja in manj gibanja.

Vse to pa pripelje do ene težave, za katero sicer ne moremo reči, da je zelo resna (razen v skrajnih primerih), vendar pa povzroča ljudem velike težave. To je zaprtost.

In ne boste verjeli, ampak na svetu približno 12 % ljudi poroča o zaprtosti.

Vemo, da ni nekega pravila o tem, kolikokrat bi morali iti na veliko potrebo vsak dan. Zato se postavlja vprašanje, kako lahko sploh rečemo, da je nekdo zaprt?

Običajno za normalno odvajanje jemljemo odvajanje od trikrat dnevno do enkrat na tri dni. Velik razpon, ne?
Se pravi lahko rečemo, da je oseba zaprta, ko je odvajanje redkejše od vsakih treh dni, pri čemer je to odvajanje težavno, poleg tega pa imamo po odvajanju še vedno občutek polnosti.

Vzroke za zaprtost sem deloma omenil že zgoraj. Za sodobni življenjski slog s sedečim načinom življenja in z osiromašeno hrano lahko rečemo, da spodbuja zaprtost, zato je na vas, da to spremenite. Ostale vzroke lahko iščemo tudi v premajhnem pitju, stranskim učinkom določenih zdravil ali pa v simptomih nekaterih bolezni.
Še posebej pri majhnih otrocih je zaprtje, ki traja dalj časa, lahko tudi posledica intolerance na laktozo (mlečni sladkor).

Zgoraj sem pisala o zdravilih. Tistih, ki lahko povzročijo zaprtje, je kar veliko. Poudarjam: “lahko” – ni pa nujno.
To so močna zdravila proti bolečini (opioidi), zdravila za odvajanje vode, zdravila proti depresiji, zdravila proti slabosti, zdravila proti krčem ter zdravila za zmanjševanje kislosti želodca, ki vsebujejo aluminij (tako imenovani aluminijevi antacidi).

Kaj pa bolezni? Tudi tu je lahko zaprtje spremljevalec marsikatere bolezni.
Zaprtje lahko zasledimo pri hipotiroidizmu (zmanjšanem delovanju ščitnice), sladkorni bolezni, celiakiji (neprenašanju glutena) itd.
Vzrok je lahko tudi v zgradbi črevesja, ki se lahko spremeni pri določenih boleznih. Vendar je to za nas manj pomembno, saj to zdravniki kmalu odkrijejo. Težave so namrečv povezavi z drugimi boleznimi (bolezni hrbtenjače, parkinsonova bolezen itd.).

Pogost in pomemben vzrok zaprtosti je, ne boste verjeli, psiha.
Predvsem strah in stres negativno vplivata na prebavni trakt in lahko povzročita tako zaprtost kot drisko.

Tako kot marsikatero bolezen je tudi zaprtost lažje preprečiti kot zdraviti.
Pomembno je, da se držite treh pravil.
Dovolj gibanja (vsak dan vsaj 30 min), dovolj tekočine (vsaj 1.5 l) in predvsem hrana z dovolj vlakninami (sadje in predvsem zelenjava).
To ne bo odpravilo samo zaprtosti, ampak vam bo na splošno izboljšalo kvaliteto zdravja.

Kaj pa, če pride do zaprtosti, pa si jo želimo pozdraviti?
Na srečo imamo tu dovolj sredstev.
Vendar pozor! Odvajala, kot jim pogosto rečemo, niso dolgoročna rešitev.
Zakaj? Zato, ker je črevesje podobno nam. Če mu delo “olajšamo” z odvajali, se bo na to “olajšanje” navadilo in bomo potem morali stalno jemati odvajala, če bomo želeli iti na veliko potrebo. Postali bomo odvisni od odvajal in tega si ne želimo.

Odvajala lahko v grobem razdelimo na dve skupini.
Tista, ki v črevesju povlečejo vodo nase in tako povečajo prostornino blata, da pride do lažjega odvajanja (med te uvrščamo npr. laktulozo za zaužitje in svečke z glicerinom). Ta odvajala so bolj priporočljiva, saj načeloma ne povzročajo odvisnosti.

Svečke z glicerinom


V drugo skupino pa uvrščamo izdelke, ki temeljijo na rastlinskih izvlečkih, ki pa so bolj problematični. Sena in krhlika sta dve rastlini, ki se najpogosteje uporabljata. Delujeta pa tako, da pospešita gibanje črevesja in povečata količino vode v črevesju. Kot sem že omenila, je tu problem ta, da se črevo nanje navadi,če jih uporabljamo dlje kot dva tedna, zato bodite pozorni.

Pomembno je, da se zavedate, da je za večino zaprtosti odgovoren vsak posameznik sam s svojim življenjskim slogom, zato na njem leži odgovornost, da do tega ne pride.

Prehranjujte se zdravo, gibajte se in poskušajte se izogibati stresu, saj si boste na ta način zagotovili boljše zdravje.


Vaš dietitek,
Cvetanka